a fenntarthatóságra való törekvés áll gyártásunk középpontjában

fenntarthatóság a textilgyártásban

A digitális nyomtatás megjelenése előtt a textilnyomtatásban a leggyakoribb eljárás a sík és rotációs filmnyomás (szitanyomás) volt. Bár a hagyományos technológiák nem egy környezetbarát textil nyomási technológiák, még mindig sok helyen alkalmazzák. A rotációs textilnyomás a tömeggyártásra épít. Szerencsére a piaci trendek elmozdulása új korszak felé mutat, napjainkban egyre több hangsúly helyeződik az igény szerinti gyártásra.

A hagyományos nyomáshoz szükséges hely közel húszszorosa egy, a csúcstechnológiás digitális textilnyomtatáshoz szükséges munkaterületnek. A fenntarthatóság világában nagy a hangsúly az erőforrások felhasználásának minimalizálásán. 

A hagyományos nyomás során nagy mennyiségű víz és festék kerül felhasználásra.

A festék felhasználás közel tízszer, a víz felhasználás kb. 600%-kal lehet több a hagyományos nyomási technológiánál, mint a digitális textilnyomtatás során szükséges gyártásnál.

Míg a digitális textilnyomtatás nem, vagy csak minimális mennyiségben keletkeztet szennyvizet és az utólagos kezelés is száraz folyamat, addig a hagyományos nyomásnál minden nyomás végén a sablonokból ki kell önteni a felesleges nyomópépet, és tárolás előtt meg kell mosni. Ez rengeteg szennyezett vizet eredményez, jelentős környezeti károkat okozva, ha a textilgyártó cégek a szennyvizet nem kezelik. 

A digitális textilnyomó gépek drasztikusan csökkentik a gyártási ökológiai lábnyomot, új fenntarthatósági mércét állítanak fel a textilgyártásban és jelentős pozitív változást hozhatnak a bolygó erőforrásainak hatékonyabb felhasználásában.